Borstvoeding
illustration-rabbit-n-goose

Borstvoeding


Borstvoeding; een prachtige uitvinding van moeder natuur

Borstvoeding is simpelweg het beste voor je baby, een prachtige uitvinding van moeder natuur. Het liefdevolle lichaamscontact met je baby bij borstvoeding is niet te evenaren met flesvoeding.

Borstvoeding bevat waardevolle voedingsstoffen en afweerstoffen. Deze zijn nodig voor de groei en ontwikkeling van je baby. Je kind profiteert optimaal van deze voordelen als er (bij voorkeur minimaal zes maanden) borstvoeding wordt gegeven.

Het is ook praktisch om borstvoeding te geven. Je hebt de melk altijd bij je, op de juiste temperatuur. En als het goed gaat, heb je altijd genoeg. Want hoe meer je kindje drinkt, hoe meer melk het lichaam aanmaakt.

Wat eet je als je borstvoeding geeft?

Als je borstvoeding geeft, mag je ‘gewoon’ eten. Er zijn geen verboden’ voedingsmiddelen. Alhoewel het drinken van alcohol wel echt wordt afgeraden en ook het gebruik van cafeïne beter beperkt kan blijven. Het is vooral belangrijk om gevarieerd en gezond te eten. Het kost de meeste moeders wel wat extra energie. Gemiddeld heb je bij volledige borstvoeding zo’n 500 kcal per dag éxtra nodig.

Het is niet nodig om bepaalde voedingsmiddelen te laten staan. Als je jouw baby voedt op verzoek, zal de melkproductie goed op peil blijven en alles bevatten wat je baby de eerste zes maanden nodig heeft. Het is wel belangrijk om een volwaardige dieet met veel fruit, groenten en volkoren graanproducten te volgen. En vergeet niet genoeg te drinken, erg belangrijk.

Vegetarisch eten tijdens borstvoeding

Ook een vegetarisch dieet voorziet je van alle nodige voedingsstoffen tijdens de periode van borstvoeding. Eet veel groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, zuivel en ei.

Afbouwen

Vroeg of laat stopt iedere moeder met borstvoeding. Soms tijdens de kraamtijd, soms pas als het kind een peuter is. Vanaf zes maanden mag je naast volledige melkvoeding ook vaste voeding gegeven, omdat de energie- en voedingsbehoefte van je kindje dan hoger wordt. Vanaf acht maanden vervangt de vaste voeding geleidelijk aan de melk. Borstvoeding wordt zo onderdeel van een steeds gevarieerdere voeding.

Raadpleeg voor aanbevolen hoeveelheden de site van het Voedingscentrum.