Borstvoeding is het beste voor je baby; een prachtige uitvinding van moeder natuur die niemand kan kopiëren

Borstvoeding is het mooiste en beste wat een kindje kan krijgen. De liefde en contact met je baby als bij borstvoeding is niet te evenaren.
Borstvoeding bevat heel veel waardevolle voedingsstoffen  en afweerstoffen. Deze zijn nodig voor de groei en ontwikkeling van je baby. Een baby profiteert optimaal van deze voordelen als er ten minste zes maanden borstvoeding wordt gegeven.

Bovendien kan het praktisch zijn om borstvoeding te geven. Je hebt de melk altijd bij je en op de juiste temperatuur. Daarnaast heb je altijd voldoende, want hoe meer je kindje drinkt, hoe meer melk het lichaam aanmaakt.

baby breastfeeding

Wat eet je als mama indien je borstvoeding geeft?

Als je borstvoeding geeft mag je ‘gewoon’ eten. Er zijn geen ‘verboden’ voedingsmiddelen. Het is vooral belangrijk om gevarieerd en gezond te eten. Het kost de meeste moeders wel wat extra energie. Gemiddeld heb je bij volledige borstvoeding zo’n 500 kcal per dag extra nodig.

Het is niet nodig om bepaalde voedingsmiddelen te laten staan. Als je je baby voedt op verzoek zal je melkproductie goed op peil blijven en alles bevatten wat je baby de eerste zes maanden nodig heeft. Het is wel belangrijk om een volwaardige voeding met veel fruit en groenten en volkoren graanproducten te gebruiken. Ook een vegetarische voeding met veel groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, zuivel en ei voorziet in de voedingsstoffen die je op dit moment nodig hebt. Raadpleeg voor aanbevolen hoeveelheden (afgestemd op jouw leeftijd) de site van het Voedingscentrum.

Afbouwen

Vroeg of laat stopt iedere moeder met borstvoeding. Soms in de kraamtijd, soms als het kind een peuter is.
Vanaf 6 maanden wordt naast volledige melkvoeding ook vaste voeding gegeven als hapje(s), omdat de energie- en voedingsbehoefte van je kindje dan hoger wordt. Vanaf 8 maanden dient de vaste voeding geleidelijk de melkvoeding te gaan vervangen; borstvoeding wordt zo onderdeel van een steeds gevarieerdere voeding.

Bron: Voedingscentrum