Voeding tijdens zwangerschap
illustration-rabbit-n-goose

Voeding tijdens zwangerschap


Gezond zwanger worden

Het is belangrijk dat je al vóór je zwangerschap gezond en gevarieerd eet. Vanaf het prille begin worden de organen van je kindje ontwikkeld. Het gaat erom dat er voldoende bouwstoffen in je voeding aanwezig zijn.

Hoe krijg ik voldoende voedingsstoffen binnen?

  • Variatie: Variatie is belangrijk, vooral bij groente en fruit. Wees creatief met vlees, vis en vleesvervangers als je geen vegetarisch of veganistisch dieet volgt. Kies bij voorkeur voor magere melkproducten of plantaardige vervangers.
  • Slik foliumzuur: Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot en met de eerste 10 weken van je zwangerschap. De hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via de voeding is meestal onvoldoende.
  • IJzer: Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, bijvoorbeeld door volkorenbrood en vlees te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten – zoals groente en fruit – dan neemt je lichaam makkelijker ijzer op. Zo verklein je de kans op bloedarmoede door ijzergebrek tijdens de zwangerschap.
  • Vis: Eet een visje. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s.

Voeding tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, is het belangrijk om goed en gezond te eten. Tijdens de zwangerschap ontstaat een licht verhoogde behoefte aan energie en voedingsstoffen. Je hoeft niet méér te eten, maar wel aandacht besteden aan de kwaliteit van je voeding.

Wat als ik vegetariër ben?

Als je zwanger bent, kun je vegetarisch blijven eten. Zorg wel voor voldoende variatie en bouwstoffen in je dieet.

Slik extra Foliumzuur en Vitamine D

Foliumzuur en vitamine D kun je niet in voldoende mate uit je voeding halen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die extra foliumzuur slikken minder kans hebben op een kindje met een open ruggetje. Je kunt het beste beginnen met innemen zodra je weet dat je zwanger wilt worden. Foliumzuur is nodig vanaf vier weken voor de bevruchting tot en met de eerste acht weken van de zwangerschap. Indien je geen foliumzuur voor de zwangerschap hebt gebruikt, kun je beginnen zodra je weet dat je zwanger bent. Je hebt dagelijks 0,4 milligram foliumzuur nodig.

De botten van je baby beginnen al te groeien tussen de vierde en zesde week. Vitamine D zorgt voor het vastleggen van kalk in de botten. Er wordt aanbevolen vanaf de 4e maand van de zwangerschap dagelijks 5 microgram extra vitamine D te gebruiken.